God is healing

Hvordan be for syke over lang tid og overleve?

Det er et privilegie å få følge mennesker som er rystet av en alvorlig sykdom. Det å få ta del i kampen gjennom å be om helbredelse er meningsfylt, men også utfordrende.

Det meningsfylte henger sammen med å være på rett sted i forhold til det oppdrag Gud har gitt oss kristne. I Matteus 10,7-8 kommer dette meget tydelig frem som en naturlig del av et kristent liv. Meningsfylt også fordi det stadig ofter fører til at Gud får ære og mennekser hjelp. Det gjør inntrykk med sms’en fra hun med kreft som er blitt oppringt fra legen om at de siste resultatene nærmer seg noe som er vanskelig å forklare medisinsk. Det gjør inntrykk å høre vitnesbyrdet til Ole på takkegudstjenesten i november i IMI Kirken. Det gjør inntrykk når man ikke finner mørke flekker på scanning nummer to. Det gjør inntrykk når benskjørhet ikke er på røntgenbildet lenger, når isjas forsvinner. Det skal mennesklig talt ikke gå ann og jeg slutter ikke å begeistres over alt Gud kan.

Samtidig er den en utfordrende side med det å be for syke. Det er viktig for oss å ha et aktivt forhold til de spørsmål og utfordringer vi kommer i nærkontakt med. Har sett en del forsamlinger og grupper gi opp å utfordre det uhelbredelige i bønn fordi man ikke kom til rette med de tapte kampene.

Hvordan be for syke over lang tid og overleve?

1. Skjekk fundamentet for din tro

Jeg liker historien om Sjadrak, Mesjak og Abed-Nego. Dette er vennenes til Daniel og like før de skal kastes i den brennende ovnen som straff for sin tro på Gud, sier de at deres tro ikke er avhengig av at Gud redder dem, men at de slett ikke ser bort fra at Han kan komme til å gjøre det. (Daniel 3,16)

Her har vi en svært viktig dobbelbunnet tro. For vår del fundamentert i Jesu død og oppstandelse, den uforanderlige inngripen fra Guds side som vi fullstendig uavhengig av dagsform kan vite med hele oss gir oss evig vennskap med Gud.

Å basere sin tro i for stor grad på erfaring er mye mer skjørt. For hva skjer når helbredelsen ikke inntraff, når det er lenger mellom hver gang det skjer noe?

En god balanse er å la den trygghet troen på Jesus og alt Han gjorde gi oss trygghet i å bringe Guds godhet inn i så mye håpløshet som mulig. Uten at Jesu venner bringer ut Guds kraft til folket så skjer ingenting uten om det medisiner evnt. kan utrette. Heldigvis gjør legevitenskapen stadige fremskritt, men har store begrensinger. Kristen forbønn trenges og er som hånd i hanske med legevitenskapen. Det er rystende å se døden i øynene og be om at det ”umulige” inntreffer, men vi får i tryggheten i frelsen fra Jesus, stå støtt også når det umulige ikke inntreffer. Dermed rystes vi ikke av de vanskelige spørsmålene, dermed kommer vi oss fra skuffelsen når ingenting skjedde og vi slutter ikke å bringe Guds godhet ut til folket. Utrettelig! Vi taper noen kamper, men krigen skal vi vinne.

Fikk være med å be for ei dame i Pristina, Kosovo. Noen ganger må jeg innrømme at jeg også ber Gud la meg komme ut av sykerommet før vedkommende dør. Det vil være så flaut om vedkommende døde mens jeg bad om helbredelse, har jeg av og til tenkt. Men ber gjør jeg likevel. Derfor er det overveldende at hun i dag er frisk, hjemme hos familien og i god form.

2. Husk hvem som griper inn

”Aldri”, er et farlig ord, men jeg tror faktisk jeg aldri kan glemme hvem som griper inn når en helbredelse skjer. Vi er latent religiøse, vi mennesker og det er lett å begynne å tenke på metoder som førte til endring. Da er veien kortere til å tro at jeg hadde en del av helbredelsen. I forkant av at helbredelsen løsnet rundt meg, så gikk jeg svært lenge uten å se noe som helst skje. Jeg var verdensmester i tvil og ser at Gud er så allmektig at Han til og med kan helbrede gjennom en som tviler. Det var en aktiv tvil fordi jeg fortsatte hele tiden å gjøre det Gud har kalt oss til, i dette tilfellet be for syke.

I kristen forbønn er det ingen metoder. Brukes metoder er vi svært sannsynlig havnet i religiøsitet eller en annen religion. Det vi står igjen med er å invitere Jesu til å komme med sin helbredende kraft. Så lar vi Guds kraft virke som en gjær hever brødet og spør etter endring. Noen ganger trenges kort tid andre ganger år. Har fått følge ei flott ung kvinne med ME i 2,5 år. I begynnelsen visste jeg ikke hvordan hun så ut, fordi hun lå i et mørkt rom og trengte absolutt stillhet. I dag ber jeg og familien for henne sammen på kjøkkenet der hun surfer på internet. Enda et stykke igjen, men stor fremgang. Andre ganger har noen minutters forbønn gitt den lamme bein å gå på. Hvorfor er det forskjell? Har ikke peiling! Hvorfor må vi ofte be flere ganger? Har ikke peiling, men ser at det skaper avhengighet og dyp visshet om hvem som grep inn når helbredelsen vokser frem.

3. Jordnært perspektiv under en åpen himmel

I alt vi gjør vil vi ha en forsvarlig fremgangs måte. Vi tror ikke på å ”bare tro” at jeg er frisk. Vi forholder oss til de realiteter som legeundersøkelser avdekker og ber alltid ut fra det. Sier Ct’en at det er spredning, så er det spredning og vi ber ut fra det. Derfor spør vi etter forbønn om situasjonen/smerten ble verre/likt som før/bedre eller helt bra. Å se ting ann fratar ingen helbredelsen, derfor ber vi folk skjekke ut helbredelsen over tid. Skulle noe vende tilbake så er det dermed lett å komme tilbake til en ny bønneøkt. Det å ha forkynt helbredelsen er viktig, men kan også gjøre det vanskelig å komme tilbake for en ny runde om det likevel viste seg å ikke være helt helbredet. Igjen etterstreber vi et både-og hvor vi bringer en åpen himmel inn i et realistisk forholdt til utfordringen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s