Gi Det Videre

Svenske opprør i MGP!

20130519-132607.jpg

Sveriges egenpresentasjon midtveis i årets Melodi Grand Prix setter Skandinavia i et grellt lys. Spørsmålet er om det får gå upåaktet hen:

Hele frekvensen starter ved døpefonten, hvor foreldreparet ber presten skippe Jesus og sånn. Neste frekvens viser militæret i kamp hvor man krangler om hvem som nå skal bestemme hva den beskutte troppen skal gjøre, det sveiper innom en sekretær som avbryter statsministerens møte fordi statsminister Frederic ikke har satt koppen i oppvaskmaskinen. Frekvensen er lenger og har med seg både Abba, Carola, kjøttboller og IKEA.

Svensk identitet? Ikke godt å si om tekstforfattere og SVT mener at dette er det Sverige man vil skryte av eller om det er en ramsalt kommentar til hva Skandinavia har blitt. Det siste ville vært et spennende utgangspunkt for debatt.

Hadde de samme momenter vært en ung leders identitet, ville jeg ha måtte tatt en alvorlig prat og kjørt dyptgående prosesser med vedkommende. For her er hovedlinjene autoritetsopprør og gudsopprør. Det å skryte av det i tillegg, er ikke hva du håper på når du tar tak idet. For en leder er det å ikke legge sitt lederskap inn under andre en alvorlig mangel på forståelse av den ramme som man er satt inn i. For de fleste er en slik opprørsånd begynnelsen på slutten. Det kan godt være at det blir år med kjendisliv og popularitet, men i realiteten er det kortvarig suksess.

Det er fullt mulig å se at MGP innslagets innhold er sant. Men å skryte av det er et tegn på en begynnende tilbakegang. Kanskje er det å trekke inn vikingene i historiefortellingen, et reevant innspill til debatten. Det er langt fra alt i vikingens verdier man vil ha med seg når man bygger en nasjon.

Men igjen, spørsmålet er vel om det i det hele tatt blir debatt. Også i Norge elsker vi å skryte av at vi er et folk som bestemmer selv. Vi er vår egne herrer. Det som begynte som et sosialdemokratisk frihetsopprør fra ulik former for overklasse, har underlagt oss opprørsåndens sterke innflytelse. Vi ønsker å fremstille det som folkelig. Jeg tror det omfang vi nå ser er folkefiendtlig. Det hadde vært intressant å høre en europeisk debatt på det Skandinavia som MGP fremstilte i årets sending.

Som nasjon, hva vil vi egentlig gi videre?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s