Integrering og asyl

Bør vi frykte Islam?

Den til vanlige hysterisk morsomme Torolf Nordbø har satt i gang en svært seriøs debatt om frykten for Islam. Reaksjonene har ikke uteblitt og hans facebook konto oversvømmes av både heiarop og misnøye når han i tydelige ordelag sier at vi bør frykte Islam. Men bør vi det?

20140131-090439.jpg

Vi må aldri være redd for debatten! I betente tema som asylpolitikk så har vi i Norge en lei tednes til å ikke snakke sak, men dele følelser overfor andres utsagn. Det er fra begge fløyer uheldig, fordi asylpolitikk er et krevende samfunnsspørsmål som ikke alltid har de lette, ensidige svarene. Det er altså betydelig mye å lære hos dem man er kraftig uenige i. F.eks har FRP i mange år hevdet hvor viktig det å lære norsk er for nyankomne. De fikk mye pepper og det kan ha noe med usikkerhet rundt deres motiver, men i deres mening lå det og ligger fremdeles en av hovedfaktorene for å lykkes med integrering. Nyttig innsikt til gode løsninger kan altså komme fra de du umiddelbart kjenner deg dypt uenig i. La oss prøve det samme i møte med Nordbøs Islam angst. Han er ikke alene. Partiet De Kristne har liknende tankegods i sitt partiprogram, Bjarne Bjelland har vendt tilbake til KRF og bærer høylydt med seg samme tankegods. Vi finner det høyt opp i FRP systemet. Ikke minst i enkelte kristne miljøer og enkelte aviser målbæres en uttalt Islam frykt.

Argumentasjonen til mange av disse tar utgangspunkt i den påviste undertrykking som skjer i mange land med islamsk inspirerte lover. Det er uten tvil noe vi aldri kan overse eller være likegyldig til. Det er også påvist at også muslimske miljøer i Norge har drittsekker. Det er også folk som har fått merkelappen terroister og som får dom for å ha truet andre på uakseptable måter. Dette er en helt klar alvorlig utfordring for det norske samfunnet. Det er ingen grunn for snillisme i møte med enhver for kriminalitet. Det er viktig å se på konsekvenser også overfor nye landsmenn.

Men er det saksvarende utfra disse fakta å snakke om reell frykt for Islam i Norge. Det er prøvd før med hjelp av Statisk Sentralbyrås beregninger om hvem som bor i Norge i 2050. Skal en slik tankerekke ha noe for seg så må det være sant det Nordnø er sitert på i avisen Dagen 29. Jan: » Mobbing, trakassering av folk med litt anna syn på ting, spesielt kvinner, er også ein hovedregel i dei muslimske miljøene i Norge». Dette må jo bety at f.eks de fleste av Nordbøs muslimske venner rammes av denne påstanden. Hvis det er sant så har vi et betydelig problem i Norge. Om det ikke er sant så er en slik uttrykt Islam frykt i beste fall en uvettig prosessering i det offentlige rom av sin egen personlige frykt.

Det vil kreve belegg for slike grove påstander. Det er fullt mulig å si akkurat det samme om etniske nordmenn etter at terroister og voldsmenn av etnisk norsk har begått mye større overgrep på norsk jord enn alle muslimer til sammen. Ville det vært greitt om leder for islamsk råd sa det samme om oss etnisk norske etter 22. Juli? De mistet tross alt mange av sine egne?

Men hva kan vi lære? Begge leire vil kunne enes i viktigheten av god integrering. Lære norsk og komme seg i jobb er de to viktigste nøklene for god integrering. En del stiller spørsmål med at Nordbø trekker norsk asylpolitikk inn i saken. Det er for så vidt en garlig sammentrekning. På samme måte som utydelig snakk om kriminelle og asylsøkere fører til farlig grums, vil Islam frykt og asylpolitikk på uttydelig vis føre til grums i det norske synet på asylpolitikk, asylsøkere o.s.v.

Likevel er det en sammenheng, fordi bl.a den første fasen av asylprosessen skaper langtidsventende asylsøkere. Å gå på ubestemt tid å vente på et evnt avslag eller opphold kan skape grobunn for misnøye mot det norske samfunnet. Det spillet som UDI spiller i sin x-factor liknedne utvelgelse av de heldige 5000 som får opphold sjokkerer meg gang på gang. Takket være at vi ihvertfall utenfor Oslo er flinke på integrering, så har vi så langt fått lite utslag av dette. Men mange får avslag som ikke går inn i historien deres, som overfladisk avviser folk med standard svar. Vi som leser mange avslag ser lett mønsteret. Den lange rekken av anker skyldes først og fremst det norske systemet. Uten at vi bedrer kvaliteten på bl.a asylintervjuet så får vi folk gående lenge i landet uten å kunne bidra. Svært få etnisk norske ville taklet like godt å gå slik i 5-15 år. Men her er det sammenheng og her er det mulighet for å sikre oss at islam frykt er ubegrunnet.

Jeg bodde på østkanten av Paris da flyene traff Twin towers. I bydelene på østkanten er det overveldende mange afrikanere, nord afrikanere, asiater og sør amerikanere. De første til å fordømme terroren i New York var muslimer som bodde i mikst nabolag, med vanlig jobb og god fransk språkkunnskap. I gettoene ble unge muslimer rekruttert til hellig krig i Afganisthan. Integrering gjennom språk, jobb og spredt bosetting er nøkler til et godt samfunn. Da unngår vi ikke bare problemer, vi tar ut det beste av det å være et multikulturelt samfunn. Verden er multikulturell. Har vært det lenge. Land som Norge kan bare lykkes som et multikulturelt samfunn.
Snilisme som firer på disse tre hovedkravene er en utfordring for integrering. Likedan er holdninggrums som generaliserer uvettig gjennom utsagn som lar folk sitte igjen med at alle muslimer trakkaserer sine kvinner, alle asylsøkere er kriminelle, alle id løse asylsøkere må sendes utt, de fleste asylsøkere er økonomiske flyktninger o.s.v. Se f.eks artikkel om «Den problematiske løgnen»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s