God is healing

Du blir ikke frisk fordi du ikke tror nok!

Dette er et av overtrampene fra den første begeistra trosoppvåkning på 70 og 80 tallet. Som en reaksjon fra alle oss andre utfra de skader en slik trosbyrde la på den syke gikk vi kanskje for langt i å utelukka troens betydning i den sykes åpenhet for et mirakel:

20140313-083056.jpg

For bibelversene er forholdsvis mange og gir oss egentlig ikke hjemmel til å si at tro hos den syke er uvesentlig. F.eks forteller Markus 6,1ff at Jesus bare helbredet noen helt få i hjembyen Nasaret. Hvorfor? «Han undret seg over deres vantro» Ved flere anledninger anledninger sier han til folk: om du tror kan det skje. F.eks så er det flere spennende eksempler på dette i Markus 5.

Jeg treffer mange syke som er urolig for at deres manglende tro hindrer helbredelse. Da svarer jeg at de har utvist mer enn nok tro ved å invitere meg til å be for dem. Og her er vi ved et viktig poeng: det skal ikke mye til å ha tro nok, det handler om å åpne opp for at Jesu helbredene kargt får slippe til. Noe tro over det trenges ikke. Men for noen er også denne troen ikke eksiterende. Man har sluttet å søke «Guds rike først». Man prøver all verdens behandlinger først, man ber kanskje litt for egen del, men å søke til fellesskapet med den tro at Gud kan helbrede anser de ikke som mulig. Denne manglende tro er et hinder for helbredelse. Samtidig er det viktig å vite at det skal ikke mye tro til for å kunne slippe til Jesu mektige helbrende kraft.

For å hjelpe hverandre trenger vi legge til rette for forbønn i små og store felleskap. Å skape en kultur hvor det blir så lett som mulig å bli bedt for er noe styrer og staber lett kan legge til rette for. Ofte vil i etterkant av møter og samlinger være bra egnet.

Samtidig må teologien på plass slik at vi forstår at sykdom aldri er innom Guds kontor for godkjennelse. Faktum er at livet vårt er satt inn en ramme som ikke er god. En ramme som innebærer uøykker, død, sykdom, overgrep. Alt dette står djevelen bak. Han prøver å gi Gud delskyld gjennom å stille spørsmålstegn med Guds allmakt, hans evne til å beskytte oss o.s.v. Guds tilsvar er å stille seg på siden av oss og ta opp kampen sammen med oss mot sykdom og ondskap. Samtidig er hans kirke tiltenkt samme rolle. Ikke alle blir for tiden helbredet når vi ber, men betydelig mange flere finner ikke smerte og sykdom igjen etter at vi begynte å gjøre det Gud har bedt oss om i f.eks Mt 10, 7-8. Spørsmålene og fortvilelsen kan til tider være mange. Det skal vi ærlig snakke om, men aldri vike bort fra kampen mot ondskapen. Denne teologien er viktig å forkynne fordi hvis den arena blir overlatt til de mangelfulle erfaringers forkynnelse så sprer vantroen seg lenger og lenger inn på bedehus og kirker. Om Jesus kom til ditt hjemsted og kom inn i ditt gudshus, villa han måtte gå forundret bort, uten mulighet til å gjøre alt Han kom der for å gjøre?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s