Det beste er å lyve

Hver torsdag har vi khmer undervisning og en av studentene kom for sent. Hans norske og ærlige unnskyldning var: «jeg glemte det helt ut.» Det var sannheten,men i en khmer kultur burde han ha løyet. Her ser du hvorfor:

20140410-142455.jpg

Greia er helt enkelt at hans ærlige svar kom i konflikt med en enda viktigere khmer verdi, nemlig å miste ansikt. For når han sa at han glemte hele undervisningen sa han samtidig at undervisningen ikke var viktig nok til å huske. Likedan hvis man kommer for sent sier man at det ikke er viktig nok. Dermed burde han heller ha løyet og sagt at det var et problem med motorsykkelen e.l. Da ville khmer læreren ikke hatt problemer med at han kom for sent. Slik det ble nå førte ærligheten til at læreren mistet ansikt. Det klarer vi vestlige vanskelig å forstå alvorligheten av.

De ulike verdisystemene kan en del ganger kræsje kraftig. F.eks vil det å avsløre lederen din sitt underslag eller maktmisbruk, sitte langt inne. Du vet hva som er sant, men å påføre noe tap av ansikt, samt hele organisasjonen og indirekte deg selv som tyster, er enda verre. Vestlige bedtifter og bistandsorganisasjoner vil bryne seg på dette ved f.eks korrupsjon. I et vestlig hode virker dette helt sprøtt. På samme måte, bare motsatt, virker vår trang etter å få sannheten frem i lyset for den med østlig verdisystem.

Hvordan løser vi dette? Først og fremst med å bygge relasjon, skape tillit og lojalitet og ved å snakke om forskjellene. Hvordan kan vi ta opp vanskelig spørsmål uten å risikere tap av ansikt? Søke råd hos dem som kjenner begge verdisysten er punkt en.

;

Kategorier:Ukategorisert

1 reply »

  1. Godt å lese et balansert og bra innlegg. Det er lett å si at «korrupsjon er galt, og de som er innblandet i det er onde», men det er ikke like lett og naturlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s