Integrering og asyl

10 helter! 

Begge mine foreldre døde relativt unge og jeg lar meg inspirere av dem til å ikke ta som selvfølge at jeg får tid senere til det viktige. Derfor er jeg nøye med hva jeg bruker tida på og at det gir rammer til å forandre manges livssituasjon. Det er ikke mulig alene og på veien blir jeg kjent med det som for meg er helter. Her er noen av dem på ei liste av ti favoritter.

1. Barna mine! Jeg husker enda første gang jeg sa til hu i midten at hun er min favoritt nummer 1. Hva med de andre to, spurte hun? De er også mine favoritt nummer en, svarte jeg. Jammen det går ikke ann sa yngste mann. Jo svarte jeg. Jeg har lært det av far min! Vår Far i himmelen har bare favoritter nummer en i alle oss. Så klart at ungene kommer på plass nummer en, samtidig er ikke resten av lista klassifiserende. Men for noen barn! De har en modenhet og evner å møte livets opp og ned turer på en måte som inspirerer meg. De lærer seg selv å kjenne på en måte som jeg selv nettopp har begynt på. De gjør erfaringer som gjør de egnet for lederskap i en multikulturell verden. 

2. Tre venner. Muligens den vanskeligste øvelsen i vår tid hvor bekjentskapene florert virtuelt, men kaffebesøk vennene er få. Jeg er velsignet med tre av dem. De er helter som utholder alt, tror alt, tåler alt!

3. Familie. Er liten, men av høy kvalitet. Søster, svoger og to onkelunger (som kan herjes med). Livet har ikke spart oss og gjort det super enkelt, men å ha holdepunkt i fire slike helter gjør at alt er mulig. Gjennomføringskraften til Ole Jakob må nevnes. Først bygget han opp Sørmarka arena innendørs fjernstyrt bil konkurranse bane. Så fikk han tilgang til plasthallen bak IMI Kirken og har innredet NNord Europas største racing bane. Han bare fikser det! 

4. Karoline Pedersen! Jeg har fått bidratt til at IMI driver en gedigen Språkskole. En suksessgrunn var Rita Tormondsrud. Når Wirkola flytter utenlands så er det vanskelig for andre å ta over i svevet. Men det klarte Karoline og har landet trygt i en heftig bra ledelse av det trettimanns store teamet som gjør IMI Språkskole til utsolgt semester etter semester. 

5. Arne Viste. Arne og familien hadde som luke i Adventskalenderen å invitere en invandrerfamilie hjem på middag. Det ble et vendepunkt i familiens liv. Arne har lagt seg ut med den norske stat som på tvers av grunnloven har tatt skattekort fra 3000 fastlåste og statsløse mennekser. Arne ber de endre det eller stevne han for retten. Dette vil jeg domstolenen våre skal skjekke ut, sa Arne til media i høst. I følge Grunnloven 110 har staten plikt til å legge forholdene til rette for jobb for alle som er på norsk jord. Så langt har politiet nektet å anmelde han, selv om han har ansatt papirløse i firmaet sitt. Skattedirektøren har sagt at han ikke kan holde skattekort tilbake, men på tross av skriftlig tilslag, gir det lokale skattekontor ikke de ansatte skattekort. Smatidig leder Arne Vi Vil Hjelpe arbeidet til byens menigheter. 

6. Sithuon, Lysom, Sara, Dara og Chakreya er med på å gi Kambodsja ledere tilbake. Et land som mistet alt i folkemordet, får nå kirkeledere som vil se hele landsbyen trå ut av ulike former for fattigdom. På tross av ung alder, er de velrespekterte utover alle landets fylker. De elsker landet sitt og gjør alt de kan for at Kambodsja fortsetter å være et godt land å leve i. 

7. Elling har i mange år nå gått i lære hos Martin Cave. Når kirkehistorien om vår tid skal skrives vil Martin og Irene bli hiet mye plass. Elling og hans Hildegunn er kommet langt i å bære arven videre. Martin og Irene vil at deres tak skal bli Elling og Hildegunn’s gulv. Det er det sjeldent at store bevegelser klare, men måten denne gjengen bygger stein på stein gjør de til helter. For dette har betydning langt utenfor Stavanger. IMI Kirken nevnes stadig oftere som det sted folk øser for å lykkes med sin lokale menighet. 

8. Inger Ellen Fjermestad kjenner jeg egentlig ikke så godt, men hennes drivende engasjement for kvinnene på Asylmottaket gir henne en selvsagt plass på helteoversikten i år. Hun, sammen med Live, Tone. Marie, Oddlaug og mange flere har gitt den mest sårbare asylgruppa trygge rammer. 

Jeg tillater meg et sitat fra hennes Facebook:»Litt av en dag: – Dagen endte med juletreff privat med flyktningene. Vi ble rundt 30 i kveld. Du og du som vi lekte og lo. Toppers for både barn og voksne.»

9. Torunn Pettersen er den råeste av alle. Første juledag sier ryktet at huset er fylt av 30 gjester. Familiebegrepet for Torunn er svært utvidet og det forvandler dem som blir med i hennes og Dag’s familie. Hvis jeg hadde startet Asylmottak vet jeg hvem jeg ville hatt med som husmor. 

10. Vidar Nisja. Dette året har gitt meg mulighet til å bli litt mer kjent med Vidar. Mange har lest avskjedsbrevet idet det ble kjent at tida i Viking fotballklubb var over. Det gir et helt riktig bilde av «hel ved». På samme måte leder han huskirka si på Jæren, på samme måte er han sønn og ektefelle. Samtidig stort hjerte for andre iblandet et herlig vinnerinstinkt. Jeg tror Sandnes Ulf rykker opp neste sesong, fordi de har valgt å satse på Vidar. Og Vking….de ryker i cupen for nettopp Sandnes…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s