Integrering og asyl

Det syriske problem

Denne uka har vi som nasjon tatt enda et skritt bort fra gutten på stranda. Retorikken i mange år har vært en streng og rettferdig asylpolitikk for å kunne hjelpe dem med reelt beskyttelsesbehov. En strenghet som allerede med forrige regjering betydde at kvinner med 3 måneder med voldtekt og overgrep i etiopisk fengsel ikke var «alvorlig nok».(lest i avslag fra UDI/UNE). Når Syria krisen for alvor ble dagsorden også i Norge, så ble det sagt at vi måtte ta høyde for at alle syrere kom til å få opphold. Begrunnelsen er åpenbar, de har reelt flyktet fra en av vår tids verste flyktningekriser. 

Vi aner bare hva vi stilletiende har latt foregå inne i Syria i alle disse årene. Assad regimet var villig til å bruke kjemisk krigføring inn i byene sine. IS og andre har halshugget med djevelsk blodtørst for å skape frykt. Vi vet mer enn nok til at det burde være selvsagt at syrere som når Norge får opphold. Men hindring etter hindring i lovverket vårt er bent og endret på for at vi nå Med en slags lov i hånd sender syrere tilbake. At Amnesty, Fn, Helsingforskomiteen, Noas, advokatforeningen, Barneombudet, regjeringens eget Landinfo på Russland, Ria, media og store deler av folket reagerer kraftig ser ikke ut til å bry regjeringen. At man med juridisk spissfindigheter og gråsonevandel har en slags ryggdekning er lite intressant når det er åpenbart feil det vi som nasjon nå blir skyldig i. Dette er ikke partipolitikk, det handler om at vi som nasjon påføres skam og gjøres kollektivt ansvarlig for en dyp urett. Når ikke en gang syrere, kristne og muslimer gies en reell asylvurdering, men sendes tilbake til fullt kaos i Russland, som i hele sin historie bare har innviglet noe over  800 asylsøknader, da gjør vi med viten og vilje et overtramp som kan få fatale konsekvenser. 

De fatale konsekvenser ligger frem i tid, vi får sannsynligvis ikke vite om den kristne syriske familien ble sendt tilbake til IS kontrolert område, fordi det blir indre russike anliggender. Men det at vi ikke får vite, gjør det ikke mindre problematisk. Det gjør det mer problematisk. For internasjonal rett sier noe om at vi ikke kan sende noen tilbake til forfølgelse eller fare for liv. Det er jo derfor Krekar saken har vært fastlåst i så mange år. At vårt ansvar er prøvd pulverisert ved å sende ut via Russland forandrer ikke det faktum at det er vi som sender syrere tilbake til det som kan bli en halshugget kristen far og voldtatt kone og datter. 

I tillegg er det andre flyktninger som kom via Russland som ikke er syrere, men som har beskyttelsesbehov. Jeg vet at det blandt dem er ex-muslimer som er blitt kristne fra Iran, Kurdisthan, Egypt o.s.v. Som alltid er det livsfare forbundet med å bli sendt hjem til familie når du ansees å være frafallen. Dette oversees glatt fordi vi har kunne lage en forskrift som gir politiet og udi rett til å hurtigbehandle asylsøknader. Det lille vi vet om hurtigintervjuene er at det aller mest handler om oppholdet i Russland. De spurte knapt om hva vi har flyktet fra i Syria, sa en av dem til NRK på tirsdag.

Et sentralt spørsmål er tredje land. De sendes i retur til Ungarn eller Russland fordi de kom via et tredje land. Spørsmålet er hvordan norske myndigheter ser for seg at syrere kan komme hele veien uten å komme via et tredjeland? Grensekontroll gjør det umulig å fly uten falske dokumenter. Da gjenstår eneste mulighet: gummibåt gjennom hele middelhavet, opp Biscaia bukten, den engelske kanal og over nordsjøen. Og da ser vi hele poenget til sittende regjering, vi vil egentlig ikke hjelpe noen her i Norge. Vi vil hjelpe i nærområdene. Vi har fremdeles ikke satt inn noen innsats av betydning eller penger, men vi vil hjelpe alle andre steder enn her hos oss. Spørsmålet er om fokus på nærområdene egentlig er et forsøk på å dekke over at et av verdens rikeste land ikke lenger har plass i hjertet for dem som lider. Bevisbyrden ligger hos regjeringen. 

Dette er et type Norge jeg aldri kommer til å gi arbeidsro! For det syriske problem er nå blitt et norsk problem, hvor den norske sjel selges alt for billig. I begynnelsen av februar vil vi over hele Norge samle folket til markeringer! Mer info følger nå alt er koordinert!

For deg som vil dobbeltskjekke info:

Russland og mangel på reel asyltilgang

Syrisk Småbarnsfamilie utsendes til dyp usikkerhet

Selv nøkterne Aftenposten er kritiske på lederplass

UNICEF føler seg misbrukt i politisk retorikk 

Hva er staus for den nå seks år gamle Syria konflikten? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s