Integrering og asyl

Forutse det usynlige!

Jeg er over middels intressert i lederskap og vet at å forutse det som idag er usynlig, men sannsynlig er avgjørende for godt lederskap. Alt som treffer deg midt i planeten og tar deg på senga må krisehåndteres. Alt som man ante kunne komme og var forberedt på, gir deg mulig til å ta ledelse. Jeg er skrudd sammen slik at jeg kan ta mye på strak arm på kort varsel, men selv jeg driver kontinuerlig risikoanalyse. Det er mye lettere å forebygge enn å reparere. Det skyldes at det er mye lettere å rive ned enn å bygge opp. Å ødelegge en vei tar sekunder når flom eller skred tar tak. Å bygge den samme veien tar måneder av nøyaktig kalkulering og bygging. 

Norge trenger i dag et lederskap som legger til sides hat retorikk, stemmesanking og avskremming! Vi mister nå uke etter uke i forberedelse av neste svært krevende flyktningebølge. Når selv iskaldt vann ikke  skremmer foreldre fra å sette seg i overfylte gummiflåter, så er det illusjon å tro at retorikken til regjeringen vil fungere dempende. Push effekten av en krig, sult, årelang økonomisk kollaps, altomfattende arbeidsledighet, virkelig frykt og overgrep er nå så stor at bare militære kan ha håp om å stoppe et nytt år med over 1 millioner flyktninger på vei inn i Europa. Ikke tror jeg vi ønsker se makedonsk, tyrkisk, serbisk, eller ungarnsk politi/militær skyte mot syriske flyktninger og ikke tror jeg det gjør annet enn å bremse strømmen noe. Direktøren for gresk UDI, Maria Stavropoulou, er en av mange som er redd Europa igjen vil bli tatt på senga. Også vår egen UDI direktør, Frode Forfang går langt i å antyde behovet for å forberede seg godt og vurdere om dagens system er egnet for vedvarende store mengder flyktninger. 

Da mister vi nå ekstremt viktig tid i å forutse det usynlige, men sannsynlige. Da mister vi tid til å være klar til å håndtere det som fort kan bli 50-100000 nye flyktninger til Norge i 2016. UDI må oppjusteres, frivilligheten taes med på laget, struktur og ordninger må bli smarte, billige og hensynsfulle. Vi vil trenge å styrke kommunes eierskap og slagkraft til å håndtere flere år med det som 2015 ble. Strakk vi oss langt i 2015 og vil måtte si nei i 2016? Da er det først og fremst systemet som landets ledere ikke har forberedt for nye tider som er grunnen. 

Det er på tide å se at utvidelsen av justisdepartementet virkelig gir dobbelt effekt i å sørge for at integreringen av de som får bli faktisk lykkes. Konsekvensene av dagens lederskap kan bli at vi : Paralyser er flyktningene med mer frykt, traumatiserer ungene så det ikke kan reverseres og gjør møte med Norge så ugjestmildt at islamistiske hat-predikanter får en  lett rekrutteringjobb.  Fortsetter vi den type ledelse som regjeringen så langt har anvendt blir integreringen vanskelig og vi vil i alle instanser taes på senga av en ny bølge flyktninger når middelhavet passerer +10C. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s