Frykt ikke!

Burde fryktskaperne gå først i 17-mai toget?

Denne helga har innvandringsdebatten tatt en ny vending. Tidligere har enkelte høyrøsta spredt frykt i sosiale medier, nå lanseres nyordet: frykthelt. Fra en «Enda strengere asylpolitikk-demostrasjon»i Oslo siterer Dagen arrangøren: «Kjære medborgere, venner og familie, jeg spør dere: Er vi klar over den utfordringen vi står overfor i dag? Nei, det er vi ikke! Har vi grunn til bekymring? Ja, vi har det! Ingen kan nekte oss å være redde…..» 

» Ingen kan nekte oss å være redde!»-Andre går enda lenger i å forherlige frykten: 

Idet Listhaug blir beskyldt for å skape frykt, skjer det noe intressant på flere sosial medier. De som lenge har spredt fryktbasert informasjon hedrer nå ministeren som en helt. Hun er den eneste som våger å gå imot hele media, som kalles venstreradikal, hele kirka som kalles godhetstyranner og det øvrige politiske miljø som er de vi egentlig burde frykte. 

Noen sitater: 

«Hvis det å skape frykt unngår de samme tilstander som i Sverige sier jeg bare: Velkommen frykt! »

En annen sier: «Jeg frykter KRF, SV og AP»

En tredje skriver: Listhaug skaper ikke frykt, det er rent tøv og tullprat. Ungdomsgjenger, narkosalg…gjengvoldtekter….skyteepisoder…Det skaper frykt

En fjerde sier: «Frykt har alltid vært det vi har brukt for å realitetsorientere oss»

Frykt er i ferd med å bli en positiv faktor, noe vi trenger. Da er veien kort til at fryktskaping er en samfunnsbyggende aktivitet. Det betyr at generalisering av alle muslimer, alle asylsøkere, alle fremmede er til beste for Norge. Da er det bra for Norge at vi løfter frem enkelthendelser i en bydel av Malmø, Brussel eller Paris og hevder at slik er alle muslimer! Tida kan være inne for å foreslå at 17-mai komiteen må vike plassen slik de fremste fryktskaperne kan gå først i borgertoget? 

I tillegg  har helga brakt med seg at alle som frykter må vernes og beskyttes. Å søke asyl er en internasjonal rett. Å fengsle folk uten dom er mot et av de viktigste rettsprinsipper. Å sette barn i fengsel er et av de tydeligste brudd på barnekonvensjonen. Likevel vedtar flere fylkeslag av et regjeringsparti at alle som ikke har ID, alle som venter på svar fra UDI og alle med avslag skal holdes innesperret. 

I begrunnelsen fra forslagsstiller i Rogaland siterer Aftenbladet: «Folk i nabolaget til asylmottak er urolege og redde, og me høyrer at ungdommar forsvinn frå mottaka. Lukka akuttmottak kan vera eit middel til å gjera folk tryggare, samtidig som det også kan vera eit vern for asylsøkjarar mot å bli utnytta for eksempel til kriminalitet eller svart arbeid» 

Se også: Hvordan takle frykt (video)

Problemet med frykt, både ubegrunnet og velbegrunnet er at den paralyserer enkelt personer og i et vist omfang hele samfunn. Det vil føre til at folk flest ikke trør de som nylig har ankommet Norge nær, men fjerner seg fra dem i frykt. Det gjør det lettere for oppblomstring av negativ adferd, noe som skaper mer frykt og mer avstand. Frykt setter i gang en spiral som ender med at frykten til slutt får rett. Selvoppfyllende frykt! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s