Integrering og asyl

Jeg har ikke tid til dårlige nyheter! 

En helt gratis ekstra dag. Det er raushet. Hvor mange  ganger har du drømt om at døgnet skal ha en ekstra time og så får du 24 timer rett i fanget. Nydelig! Hvilke muligheter gir ikke det? 

Vi lever i et samfunn som ser ut til å omfavne dårlig nytt mye mer enn gode nyheter. Nettavisene og reklamene vet det og utnytter det for å få oppmerksomhet og salg. Samtidig forsterkes et negativt fokus og langt inn i kirkene preges vi av det samfunn vi lever i. 

I hvilken grad sprer du gode nyheter på sosiale medier? Testen er enkel. Skjekk instagram, facebook, snapchat eller twitter. Du kan forsvare deg med at facebook skal være overfladisk, men jeg tror det gir et bilde av det vi i stadig større grad omfavner. Gode nyheter selger ikke. Gode byggende saker gir ikke politiske stemmer! Det preger nyhets sendingene og en katastrofe er forfriskende for nyhetsredaksjonene. Det er som de blir høye av at det endelig skjer noe skrekkelig. Endelig noe å melde! Og så står de gode nyhetene i kø. Men la nå pressen være og la oss vende tilbake til deg og meg! 

Tillater vi oss å være et folk som er heftig begeistret for alt godt og tjenelig som skjer? Det vil i så fall være smittsomt og en verden som hungrer etter håp vil trenge at vi ikke lar gode nyheter være en godt bevart hemmelighet. 

Jeg tar av og til temperaturen på hvordan folk fokuserer. Spesielt under Kambodsja aksjonen er det tankevekkende å se hvor mye mer klikk dårlige nyheter får enn gode. Dag fire har overskriften «Full kollaps idag?» Antall besøkende er nesten større enn alle de tre forgående dagene med gode nyheter overskrift! Slik har det vært i alle seks årene vi har gjort aksjonen. Et år la jeg t.o.m ut samme artikkelen med to ulike overskrifter og fikk samme urovekkende resultat. 

Så kan vi diskutere salgsteknikk, at du egentlig i omsorg måtte inn å se hvordan du best kunne be m.m. men kan det være at vi har hivd oss på samme galleien som resten av folket?

Hvorfor er det viktig? Av mange grunner, men også fordi vi går inn i en krevende situasjon for Europa med ny strøm av fortvilte flyktninger. Fryktskaperne har hatt sosiale medier for seg selv og har pøst ut med uriktig og riktige dårlige nyheter. Enkelte  sverter muslimer, flyktninger, asylsøkere og så utfordres du til å dele videre for en såkalt sannhet skal bli kjent. Det er  fullstendig ødeleggende. Jeg har ikke tid til å løpe etter den gjengen som sprer frykt av ulik art, men jeg trenger hjelp til å spre gode nyheter! Europas og Norges identitet står på spill for tiden. Vi må mobilisere for godhet, for gode nyheter. Vi trenger å heie på det positive og gi det rom til å multipliseres. Gir vi frykt talerstolen alene så får fryktbudskapet rett til slutt! Skal det skje på vår vakt? 

1 reply »

  1. Innlegget ditt minnet meg om verset fra Ordspråkene 6:18: «…, raske føtter som løper etter ondt,».

    Det har slått meg at dette kanskje ikke dreier seg om de som konkret utfører onde handlinger, men de som «løper etter» dem. Jeg ser for meg nyhetsjaktende journalister som vet at dårlige nyheter selger. Som du påpeker, at folk har gjort noe bra, får ikke på langt nær så mange «visninger» i nettavisene og på sosiale medier som hvis noen har gjort noe fryktelig. Hva gjør vi? Hvilke nyheter er vi mest opptatt av å kringkaste, de gode eller de onde?
    Samtidig er vi vel ganske mange som liker nyanserte fremstillinger. De oppleves mest troverdige, fordi tilværelsen for de fleste av oss er sammensatt. Jeg tenker at det er en utfordring for alle oss som formidler at vi tilstreber å gjengi virkeligheten så fantastisk, så fargerik og så fryktelig som den faktisk er.

    Guds velsignelse over all din viktige nyhetsformidling, Terje!

    Vidar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s