Europa

Tatt på senga av ny flyktningestrøm?

Det bør ikke komme som noe sjokk at årets flyktningebølge blir enda mer massiv enn fjorårets. Push effekten er ekstremt høy og det vil kun være enda mer ekstreme «mot push effekter» som kan stagge det. Det er ekstremiteter som vi bare kan håpe at Europa ikke vil bruke. 

Da står vi igjen med et eneste tiltak: modig politisk ledelse og aktiv bruk av ressursene i frivilligheten. 

Selv en opprustet og påkostet kommuneslagkraft vil ikke være nok. Nå trenges et inkludere politisk lederskap. Allerede har de fleste europeiske land tapt viktig vintertid i forberedelse. Vi trenger nasjonale og europeiske strategier for å ta imot flyktningene. Det haster sier Eu ledelsen! 

Vi trenger å fjerne store deler av asylbudsjettet for å få råd. Alt som ikke har integrerings fremmede effekt må skrelles bort. Alle overskuddene til asylmottaks bedriftene må bort så fort som mulig slik skoledrift ikke kan gi avkastning. Byråkratiske dyre løsninger må velges bort for gode og mye billigere frivillighets løsninger. Sitter vi enda lenger på tribunen og prøver å skremme flyktninger bort med ulike utsagn og integrerings hemmende forskrifter, utsetter vi Europa for betydelig fare for destabilisering. Det trenger vi ikke. Det er allerede år siden jeg som ufaglært lekmann påpekte at dette ville skje. At et påkosta regjeringsapparat ikke har klart å se dette, tviler jeg sterkt på. Nå må det handles på helt andre måter enn før, nå trenges mobilisering av alle land i Europa og alle kommuner i hvert land. I hver kommune trenges sterk mobilisering av kirker, røde kors, folkehjelp, idretten, moskeene, kulturlivet, skolene, eldreorganisasjonene, humanetisk forbund, fagbevegelsene, De styrtrike, de arbeidsledige o.s.v. Alle mann på dekk, hvor kommunen koordinerer aktivt og sørger for budsjett med langsiktig horisont. 

Idag lekkes et internt dokument til VG hvor embetsverket i UD slår alarm. De henviser til EU-president Donald Tusk og Nederlands statsminister Mark Rutte som mener at «Europa har seks-åtte uker på seg for å unngå en kaskade-aktig krise».

Flåsete sagt så står nå valget mellom lederskaps retorikk a la Donald Trump og håndfast og inkluderende lederskap a la Donald Tusk. Retorikken er vel utprøvd gjennom en kald norsk vinter, nå trenges en helhetlig regjering og Storting som tar aktiv ledelse og gjør landet klart til storinnrykk. Alternativt kan vi be tyrkerne eller makedonerne skyte syriske flyktninger eller sette dødelig strøm i asylgjerdene. Jeg tuller ikke, push effekten er nå så høy at barnefamilier våger livet over iskalde middelhavet i januar. Om europa ikke er klar for å massakre, så må vi gjøre oss klar for å ta imot og å takle de utfordringer som det medfører. 30 ganger flere enn i fjor januar kan neppe være noe annet enn et varsko. 

UD notatet har viktige analyser, men minst på et punkt tror jeg de tar feil: «Grensen for hva borgere og myndigheter i europeiske land kan absorbere er enten allerede nådd eller nær forestående» Alt vi trenger er aktivt lederskap som tar frivilligheten i bruk. Vi har mye mer å gå på! 

Bilde fra VG artikkel

FN høykommisær for flyktninger melder idag : UNHCR anklager Europa for å skape humanitær krise

Høykommissæren (UNHCR) refser i en ny uttalelse Europa for å ha håndtert flyktningstrømmen på en måte som skaper unødig lidelse og som kan være i strid med både EUs egne lover og internasjonale standarder. – Europa står på randen av en selvpåført humanitær krise, framholder UNHCR.

Ifølge UNHCR har de mange flyktningene og migrantene som er strandet i Hellas, begynt å mangle både mat og vann. Mange må dessuten sove ute uten noen form for beskyttelse. Situasjonen er nå så vanskelig at den kan gi næring til voldelige reaksjoner, heter det i en særdeles skarp uttalelse fra høykommissæren tirsdag. (NTB)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s