God is healing

Utfra Jesu kors eller tilbake til korset?

Teologi er i skuddet igjen. Mulig du datt av allerede i overskriften, men det er i ferd med å lages en motsetning mellom kirker som forkynner at vi aldri kommer lenger enn til foten av Jesu kors, der vi trenger og kan få tilgivelse for vår synd og kirker som lever utfra Jesu kors, utfra vissheten om at vi er tilgitt all vår synd. 

Kritikken mot de første er at de blir loviske og harde. De får et menneskesyn som er til tider beintøft og det gir en opplevelse av at vi aldri blir gode nok for Gud. Derfor var det Jesus måtte død, vil de si. Enhver god forkynnelse bør derfor ha i seg et fokus på Jesu offerdød, vår ødeleggende synd og fortapthet og Jesu tilgivelse, vår redning. Dette var forkynnelsen som dominerte norske bedehus og menigheter frem til begynnelsen av 90-tallet. Den er i ferd med å finne fotfeste igjen.

Kritikken mot den andre fløyen er at Gud blir en dårlig kopi av julenissen. I ytterste konsekvens er Gud så god at ingen dømmes til helevete. Det ville nærmest vært et bevis på at Gud ikke er god. Kritikken går også i at utgangspunktet, vår tilgivelse i Jesus, får for lite fokus, mens det livet som leves utfra Jesu seier får dominere. Dermed settes godhet, tegn/under, rettferdighets innsats som flyktningeinnsats, anti menneskehandel o.s.v. opp mot frelsesbudskapet. 

Frontene har de siste årene vært økende og sosiale medier vitner stadig mot hardhet i debatten. 

Ofte er det reaksjon-motreaksjon som gir ulike leirer en viss slagside og veien videre ligger i å oppdage at begge fløyer har vesentlig viktige sannheter som er uunnværlig for en bibelsk menighetsvekst. 

En spennende kombinasjon er å ikke utelate forkynnelsen om synd og tilgivelse, men forkynne det frimodig og med begeistring. Det er tross alt det som snudde livet vårt på hodet, gav oss tilgang til den relasjon som kristent liv leves utfra. I den grad vi utelater dette så fratar vi nye generasjoner i å finne den mest dyptgående frihet som finnes. Vi trenger ikke benytte den gamles tid negative ordbruk, vi kan feire at «Jesus dro oss opp av den dype gjørmen og satte våre føtter på fast grunn, slik at vi kan gå med stødige skritt» For et utgangspunkt for et liv som gir stadig flere tilgang til den samme frelse, for et utgangspunkt for å se folks hverdag forvandlet, for et utgangspunkt for å bidra til en vellykket flyktningekrise o.s.v.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s