Frykt ikke!

Jesu high five ryster asyldebatten

Jeg er en fan av Jesus. Her en dag oppdaget jeg at hans high five åpningshilsen går rett inn i kjernen av asyldebatten. Skroller du gjennom evangeliene så vil du se at gjentatte ganger så åpner han med «Vær ikke redd» eller «Fred være med dere». Her er vi med et avgjørende veiskille i norsk asyldebatt. Valget står mellom å skape frykt eller sørge for fred. Både velbegrunnet og ubegrunnet frykt paralyserer. Det vet vi som har høydeskrekk. Du kommer til trinn tre i kjøkkentrappa, du vet det ikke er høyt, men du begynner å slite med fremdriften. Frykt er aldri fra Gud, fører aldri til noe godt, tvert imot. Frykt hindrer den viktige integreringen, fordi vi pga frykt tar steg bort fra muslimene, de fremmede, snylterne, de kriminelle, de voldelige unge mennene, de som kanskje kan bli terrorist o.s.v. Integrering fordrer steg inn mot hverandre, finne løsninger, bygge tillit, samvirke, bygge sammen. Integrering er i seg selv vanskelig. 

Frykten, om den får ta over samtalene, sosial medier og den enkelte av oss, vil til slutt få rett om vi ikke velger den bort. Det er milevis fra snillisme, fra naivitet, fra godhetstyranni, det handler om en intens kamp for sivilsamfunnet, for et velfungerende samfunn også når andelen fremmede øker. Det i seg selv er ikke noe nytt. Hvor tror du vi kom fra? Det var ikke den landsdekkende isen som kalvet oss. Vi innvandret og ble en trussel for urbefolkningen. Noe vi fremdeles er. 

Så kom det nye bølger av fremmede. De som idag er oss, var en gang fremmed og truet oss. Uten tvil er forskjellene større i dag, men også mindre. Gang på gang finner jeg mye likt i verdisyn mellom konservative kristne og moderat muslimer. De har de samme drømmene for sine barn, de samme bekymringene i et samfunn som omfavner det grenseløse o.s.v. Felles front mot dem som forvitrer de norske kristne verdier er faktisk ikke et drømmeslott. Det oppdager du ikke før du tar et steg nærmere din muslimske nabo. Så lenge begge står på avstand blomstrer misforståelsene om hverandre. Det skjer også internt mellom innvandrergrupper. 

Spennende er det derfor på nivå tre av IMI Kirkens språkskole å ha et hovedfokus på norske kulturbærere og kristen kulturarv. Å våge å snakke tro er avgjørende for å bygge et trygt Norge, dyptgående kunnskap om den kristne kulturarv som landet er bygget på er uunngåelig for å forstå Norge og bli samfunnsbygger.  Her ligger f.eks forklaringen for dugnadsånden, nøysomhet, viljen til å dele og allergien mot fryktskapingen! 

  

Bilder fra http://www.hayscisd.net/hayshighfive/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s