Integrering og asyl

Hva betyr det å stenge Europas grenser?

Vinteren har vært en tid for de «modige» uttalelsene. Artikkelen om asylsøkere i Athen som var så presset at de prøvde å ta livet sitt, fikk på kort tid norske oppegående menn og kvinner til å skrive: «Bra, et mindre problem, gi dem mer tau o.s.v.» Andre har i fullt alvor ment at Norge må si opp de internasjonale avtalene som vi er forpliktet på. Menneskerettightene f.eks. Andre igjen mener at nå må politikerne ta til vett og få stengt Europas grenser. Og politikere, ihvertfall enkelte ser ut til å inngå i europa mesterskapet i hardhet, grensestengning, hjerteløshet og behov for å verne egen overdådige rikdom. 

Kan vi ikke bare trekke på skuldrene, håpe at det blåser over? De er forhåpenligvis ikke så mange, bare høyrøstet? Jo vi kan håpe, men om kort tid kan det være på bekostning av vår ære, våre verdier og den historiske kunnskap som vi trodde skulle holde oss borte fra alvorlige overgrep i Europas navn. 

For hva betyr det å stenge Eurpas grenser? Det er nemlig ikke bare en kjapp ubetenksom nettkommentar. Allerede nå kan den som vil se konturene av katastrofen som kommer? 

Med en push effekt av dyp nød, helråtten syrisk krig, bestijalsk krigføring fra terrorgrupper og regimer er det ingenting annet enn våpenmakt som kan stoppe flyktningestrømmen. Så stenge grensene innebærer å skyte de som flykter fra krigen i Syria. I praksis betyr det å stenge Europa at vi skyter kvinner og barn og menn i alle aldre på flukt fra krig. Det lureste nå er å kjøpe aksjer i tåregass, leste jeg på twitter her om dagen.

I følge Aftenposten er det allerede i gang. Tyrkiske militær dreper sivile som banker på Europas dør. Tyskland klarer ikke mer. Vi kan ikke ta det samme ansvaret i år som ifjor, sier Merkel og teamet hennes, for vi ble nærmest stående alene å ta ansvar. Sammenhengen mellom Norge og andres hardhet og kaoset som nå vokser i Tyrkia og Hellas blir da synlig. Fordi overgrepene skjer i randsonen av kontinentet så betyr ikke det at vi ikke er medskyldig og direkte involvert. Vi kan igjen bli stående stille medskyldige i etnytt Rwanda eller Srebrenica når langt over 100.000 står låst mellom stengte grenser og nådeløse terrorgrupper. 

Så kan du gjerne si at vi ikke kan ha vidåpne grenser, vi kan diskutere andelen unge menn versus kvinner og barn, vi kan snakke om muslimske utfordringer og andelen ikke syrere opp mot syriske flyktninger. Vi kan snakke om Saudi Arabia som ikke tar ansvar og andre muslimske land som snur seg vekk. Det forsvarer likevel ikke at vi ble skyldige i at flyktninger med rett til å søke asyl ble møtt med kuler og tåregass. 

At flyktninge krisen må håndteres er det ingen tvil om, men la det ikke gå på bekostning av alt Europa har kjempet så hardt for å bli. Ikke la to verdenskriger og oppgjør med fascisme og nazisme ha vært forgjæves! Ikke la det viktig rosetoget i Oslo bli et vagt minne! Ikke la frykt få paralysere oss bort fra stort lederskap. For en tid som dette trenges det nye Churchiller og Nansen’er. La nå ingenting være uprøvd av tiltak som både håndterer Europas sikkerhet og flyktninges fremtid. Hvem har sagt at vi må velge?

Hva ville skje om Europas nasjoner tok betydelige andeler av flyktninge leirene i Jordan og Libanon? Ingen menneskesmuglere trengtes, nærområdene frigjøres for nye flyktninger og man kunne lettere planlegge og strukturere hver kommunes mottak. Det ville hjelpe direkte inn i Syria krisen og hjelpe dem som trenger det mest. Ja, det er negative sider med en slik ordning og jeg har definitivt ikke kompetanse til å se dem alle.  Asylretten må kanskje få en pause eller sees på med nye øyner. Vi må trolig innse at vi ikke kan hjelpe alle, men vi vil gjøre noe meget viktig inn i den aller verste krisen og håndetere den med æren i behold. Det er det verdt å se inn på! 

Bilde: aftenposten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s