Cambodia

Morten: Oppfølgingen er krevende! 

Å skulle følge opp 2340 nye kristne er krevende. Hva er staus tre uker etter aksjonen? Morten Berge er nettopp kommet ut av landsbyene. I morges fikk jeg oppdatering på skype. Så utrolig mye taler mot at de lykkes, så jeg merker jeg er spent før jeg når gjennom til han. 

Hva er den største utfordringen? Mengden kommer det kjapt. 100 nye pr evangelist. Det er er klart det er krevende.

Når du nå kort tid etter aksjonen kommer ut til aksjonsområdene, hva er status? Alle arkene med navn og adresser er frigitt og sendt ut til oppfølgingsansvarlige. Det er ingen selvfølge. Det er mulig å se for seg ledere som vil kontrollere og beholde alt selv. Det har f.eks tidligere vært ledere som krevde at alle skulle dra inn til hovedkirka og som motsatte seg etablering av nye huskirker. Det har ikke skjedd her. 

Hva er utfordringene? Noen steder er det 35km ut til der de nykristne bor. Det er kostbart å dra hele veien ut. Samtidig er det ingen som har penger til materiell eller bibler. Hvordan håndtere det? Spyr vi ut penger skaper det avhengighet. Men vil de klare  seg uten hjelp? Tankesett vil avgjøre om pengestøtte er forsvarlig. Hvis de ser at nykristne også blir inntekstskilde etterhvert i form av frivillig givertjeneste, så vil noe støtte være mindre avhengighetsskapende. Hvis støtte skaper forventning om mer hjelp og at alt løses ved å spørre de vestlige, da er det uaktuelt. Hvordan ville du ha løst dette? 

Hva er mulighetene? Disse huskirkene kan positivt forandre samfunnet. Sivilsamfunnet kan styrkes gjennom disse gruppene fordi de er i posisjon til å bidra til redusert vold, gamling og misbruk av alkohol. Dette er tre faktorer som når de er redusert eller borte gir ennlandsby et helt annet utg.pkt for å trå ut av fattigdom. Pengene kan nå gi utvikling istdenfor å gå tapt. Færre trenger å rømme til Thailand for å brødfø familien. Skaper sterkere vern for barn som ellers etterlates med de eldre i landsbyen. Da endret tankesett er en forutsetning for varig endring, så er disse lokalt plasserte gruppene unike i sin slagkraft. 

Også derfor motiverer vi kirka til å etablere gruppene der folk bor. Som landsbyledere har sagt: Idet folk blir kristne så endres landsbyen seg positivt. Samfunnsbygging er et mål i seg selv både der og her. For IMI kirkens del er dette en del av godhetstenkningen. Det er av samme grunn vi er tungt involvert i flyktningekrisen og integrering av nye landsmenn. 

  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s