Integrering og asyl

Mangelfull integrering hovedgrunn for terror?

Etter feige angrep som bare terroistene selv er ansvarlig for er det all grunn til å stille spørsmål om hvorfor europeisk terror i stor grad gjøres av våre egne. Helt fra 70 tallets kommunistiske terror, via IRA og ETA og til dagens IS terrorister er det en tydelig rød tråd, mangelfull integrering. Der hvor våre lokalsamfunn fungerer eksluderende og skaper avstand mellom grupper, der øker sjansen for kriminalitet/terror. 

Øystein Langberg, Aftenpostens Europa korrespondet legger frem fem grunner til at Belgia og Brussel igjen og igjen er involvert i terror på europeisk jord. 4 av 5 grunner er relatert til mangelfull integrering eller følger av det. 

Hvordan ser mangelfull integrering ut? Det begynner med fryktskapende holdninger og handlinger fra majoritets samfunnet. Jo da, frykten tar utgangspunkt i reell hendelser, men ofte et annet sted, et enkelt tilfelle o.s.v. Frykten skaper avstand og får utslag som vanskelig å leie leilighet, vanskelig å få jobb, vanskelig å bli vist tillitt om du har et arabisk navn. Belgia og særdeles Bruselle området, er et av de landene hvor det er vanskeligst å få jobb om du har arabisk bakgrunn. Likedan i Paris området. Allerede for 15 år siden var arbeidsløsheten blandt unge arabiske menn mellom 25-40% i disse storbyområdene. Over år tynes identieten din etter som avslagene har passert 100 forsøk. Hvor får du pengene fra? Veien er kort til stadig større kriminalitet. Hvor lett er det ikke da å utnytte denne misnøyen helt til det punkt at du er villig til å sprenge deg selv i lufta for en større sak? Egentlig rart at det ikke er flere enn vi så langt har sett i Europa, for tyningen har pågått i enormt mange år. 

Dette kan vi gjøre noe med i Norge. Her kan hele sivilsamfunnet komme sammen og sørge for dårlige kår for ekstremistiske evangelister som misbruker religiøs makt. Utvidet politifullmakter, overvåkingssamfunn, stenge grensene. Det vil ha kortsiktig effekt, mens pågående integrering kan sikre Norge en fredlig fremtid. Her ønsker jeg regjeringen setter inn storøkonomien, her må frivilligheten trenes og brukes målretta, her må kommunene gies midler til fortsatt spredt bosetting. Gettoisering er starten på slutten. Når gettoer tar form må det reguleres i stykker før det blir arnested for all form for kriminalitet. 

IYAD EL-BAGHDADI, FORFATTER, RÅDGIVER OG POLITISK FLYKTNING leverer en svært viktig artikkel i Aftenposten. Han skriver: «Hvorfor føler så mange europeiske muslimer at de ikke er europeiske? Det er et spørsmål rettet både til det europeiske storsamfunnet og spesifikt til europeiske muslimer. Det er, tross alt, et felles ansvar, og sannsynligvis en felles svikt. Men først og fremst: En felles skjebne.»

Norge har en særeuropeisk mulighet til å lykkes med å bli et velfungerende multikuturelt samfunn. Nøkkelen blir integrering. Vi harvikke råd til å la være! 
Bilde fra Aftenposten.no

2 replies »

  1. Kan ikke skjønne at Imikirken er tjent med å linke direkte til denne svært politiske bloggen. Du glemmer også at folkegrupper ikke nødvendigvis ønsker integrering. De spiser sin mat snakker sitt språk og flytter inn i områder der andre med tilnærmet lik etnisitet bor. Grunnen at de kan gjøre dette er også fordi det er mange av dem. Så en logisk slutning fra det du skriver er at det noen steder i Europa der de sliter med integrering, er det for mange innvandrere. Jeg er heller ikke sikker på at superintegrering er riktig selv om det gjør nasjonalstatdannelsen lettere. I Norge har vi jo lykkes med det før med tatere og kvener. Og integreres syrerne for bra så flytter de jo ikke tilbake til Syria å bygger opp landet igjen! Og konsekvensen av det er jo at de IS vil vinne om de bare klarer å jage mange nok ut av landet.

    Vi har ansvar for våre egne handlinger. Å si at det er vår feil hvis noen sprenger seg selv vil jeg ikke være med på.. og det er det du sier når du ikke synes det er vært å nevne noen andre årsaker enn manglende integrering. Å si at massevoldtekten i Køln skyldes manglende integrering har kanskje en snev av sannhet i seg med det er først og fremst å gjøre de skyldige til ofre istedenfor de egentlige ofrene og det er med på å uskyldiggjøre slike handlinger.

    • Integrering og asylpolitikk er et område man definitivt ikke vil holde kirka utenfor. Kirka vil selvsagt være tilstede i det politiske, men bør aldri være partipolitisk. Det skal selvsagt være rom for alle typer meninger, også dem som er annerledes enn det kirka selv mener. Du har helt rett at også nye landsmenn er ansvarlig for god integrering, men majoritets samfunnet har definusjonsmakten og må ta initiativ. Fryktskaperne bidrar til avstand og gjør integreringen vanskelig. Får frykt prege et samfunn vil fryktbudskapet til slutt bli virkelighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s