IMI Kirken

Hvorfor vente lenge med asylsøker dåp?

I IMI Kirken døper vi asylsøkere, men venter lenger enn de fleste med å døpe. Hvorfor?

Noen asylsøkere faker konvertering  i den tro at det vil gi dem opphold. Jo lenger de går i nærkontakt med Guds nærvær, hans ord og hans Ånd vil de enten komme gjennom til ekte omvendelse eller gi opp

Noen asylsøkere har fått en reel tro på Jesus, men er så nye i troen at det tar UDI fem sekund å sette dem fast. Både de som faker og de som er for ferske i troen gjør vi altså en bjørnetjeneste ved å døpe for tidlig. Blir de sett på som løgnere av norske myndigheter er det svært vanskelig å bli vurdert seriøst senere.

Derfor sier vi til asylsøkere som kommer til IMI Kirken at det er for deres egen del at de skal få vandre langt innover i alt som har med Jesus å gjøre, før det blir snakk om dåp. De skal få stille alle sine spørsmål igjen og igjen, de skal få reflektere godt rundt hvorfor de forlater sin tidligere tro eller mangel på tro, de skal få erfare å ha Jesus både i hodet og hjertet. 

Mange av dem vil derfor ha blitt kristne lenge før de blir døpt. Særlig ved konvertering og ved uavklart asylsituasjon bør kirkene være varsomme med dåp, først og fremst for dåpskandidatens skyld. Det er teologiske grunner for å døpe kjapt, men de trenger ikke råde grunnen når vi dermed ødelegger fremtiden for dem det gjelder. 

For dem som konverterer fra islam er i tillegg presset om å vende hjem igjen stort. Dåp er et veiskille og det er viktig at dåpskandidat har vokst i modenhet før han utsettes for presset. I Norge har muslimer og kristne skrevet kobtrakt på at man skal respektere konverteringer i begge retninger. På grasrota er det ikke alltid den bevisstheten har gjennomslag. Også enkelte moskeer og deres lederskap står i for liten grad opp mot tedenser til utilbørlig press mot den konverterte. Liknende tedenser sees i noen frikirkelige grasrotemiljø.  Det bør bli et samtaleemne lokalt mellom kirker og moskeer at vi respekterer når kirkemedlemmer blir muslimer og muslimer blir kristne. 

Døper vi for tidlig vil dåpskandidater gi etter for presset og bekjenne sin gamle tro for å få fred. I praksis vil alle konvertitter fra islam gies 3 eller 30 dagers betekningstid for å vende hjem. I noen miljøer er det ulike former for trusler som slår følge med invitasjonen. Det er mulig å forstå at man ikke alltid klarer å stå imot fryktskapende holdninger. Det vil om vi løper for tidlig sette nykristne i en skvis. Da er vi indirekte medskyldige i et strevsomt dobbeltliv. 

Jeg tror kirke Norge trenger en mer helhetlig tenking rundt dåp av asylsøkere. En praksis som UDI vil feste lit til i større grad enn nå. Uforstandig dåpspraksis har over tid gjort det vanskelig å bli trodd selv der trosprosessene har gått dypt og lenge. 

 Illustrasjonsbilde fra Light og Life Church i Kambodsja 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s