IMI Kirken

Gladnyhet for konvertittene?

Aftenbladet og Dagen melder i ettermiddag at regjeringen sammen med Krf har fått til en etterlengtet endring i håndtering av konvertittsakene. Lenge har menigheter og prester kjent seg maktesløse etter at deres vurdering av asylantens tro ikke har blitt trodd. Nå skal prakis endres. 

Ifølge Aftenbladet skal det nå ved anken hentes inn vitner sim kjenner konvertittens tro og kirkesamfunnet skal få bidra til å velge ut eksperter som kan vurdere dennes tro. Lenge har frustrasjonen vært at nemdleder alene har hatt vurderingsmandat, mens de som lever tett på konvertitten er blitt henvist til å skrive attester. 

Samtidig vil denne endringen forhåpenligvis hjelpe menigheter som døper asylsøkere til å gjøre en svært grundig jobb. En for lettvint prosess kan i flere tilfeller vise seg å være en bjørnetjeneste. 

Smtidig er ikke UNE forpliktet til å bruke personer som er plukket ut til å bistå dem med ekspertråd. Dagen skriver: Det opprettes en pool med ressurspersoner som UNE kan hente inn i spesielt vanskelige saker om asylsøkeres troverdighet når det gjelder indre overbevisning. Dette blir ikke en rettighet for den enkelte søker.

Videre er det bestemt at:

Ekspertene» skal kjenne til både teologi og menighetsliv, og plukkes ut i samarbeid med trossamfunn og menigheter i Norge. Det kan være både teologer og lekfolk.

• Landinfo, UDI og UNE skal invitere til årlige kontaktmøter med Den norske kirke og andre sentrale, frikirkelige trossamfunn og organisasjoner or å orientere om statusen for konvertitter. Hittil er dette avtalt med Den katolske kirken, Frikirken, Pinsebevegelsen, Metodistene og NLM.
• UDI og UNE skal også holde egne dialogmøter med sentrale menigheter og trossamfunn.
• UDI og UNE skal invitere fagpersoner til kurs og foredrag for saksbehandlere og beslutningstakere. Trossamfunn og organisasjoner bør selv få foreslå foredragsholdere.

• Justisdepartementet ber Den norske kirke om å konkretisere hva kirken ønsker å bidra med av religiøs kompetanse. Departementet skal se på om det trengs å opprette spesialiserte enheter med religiøs kompetanse i UDI og/eller UNE.
  

Illustrasjonsbilde fra Dagen.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s