Integrering og asyl

Er vi døende frosker? 

Å se syriske flyktninger som kjeppjages med tåregass fra Europas oppsamlingsleirer, å se fremmedfiendtlige partier vinne frem i stadig flere land, å se båter kantre med over 500 flyktninger, å forstå at alle grep som våre politikere tar gjør det enda vanskeligere å flykte bort fra Syria til enda større fortjeneste for menneskesmuglere bør og skal utfordre meg. Jeg kan alle motforestillingene, bruken av statistikk, hat og fryktbaserte forestillinger, alle innvendingene, alt som egentlig er unnskyldninger for å ikke hjelpe.  Og om mulig enda verre, alt får stadig større rom fordi jeg ikke gidder å si ifra. 

Jeg lurer på om det var slik før 1940 også? Var det derfor såpass mange nordmenn gikk sammen med nazistene, fordi den humane fornuft var begynt å tie. Var det slik vi sagte men sikkert utover 30 tallet akksepterte behandlingen av jødene? Står vi umerkelig i fare for å stadig la hatytringene få gå lengre, la frykten marinere oss litt etter litt som en frosk som ikke merker at vannet som skal koke den ihjel blir stadig litt varmere? 

Det er ikke sikkert at å ta til motmæle er tingen, men det er på høy tid å fortelle alle de gode historiene som setter frykten i et dårlig lys, det er på tide å peke nese til nettrollene ved å ta en fluktning med på noe, åpne hjemmet m.m.

Hvordan? Det enkleste er å bli med på Språkskolen, stikke innom Språkcafeen o.s.v. Da skjer ofte to ting, du oppdager at folk er mye likere deg enn du tror og du gir deg selv et løft i hveradgen ved å utsette deg for takknemligheten. Hva er de så glad for? At det fantes helt vanlig folk i Norge og, folk som ikke hadde nok med å dyrke sin egen frykt.

  
 
Fra Vebjørn Sand sin utstilling i Stavanger mai 2016

  
Bare de siste dagen….

Kilde: vg.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s