Integrering og asyl

Er det sammenheng mellom EM bråk og asylpolitikk?

I kjernen av gatekamper mellom fans fra ulike land ser vi ytre høyre nasjonalister og det hagler rasistiske skjellsord. I mange år var denne kulturen fjernet fra fotballarenaen, ihvertfall i internasjonale kamper. Hvorfor blusser det opp i et EM som har tidenes største sikkerhets beredskap? Grunnene er garantert mange, men har det europeiske politiske spillet rundt flyktningene og hatretorikken, innstramningene og grensegjerdene gitt rom og akksept for rasismen og hjerteløsheten? Allerede i nettdebatter og europeiske valg, som i Østerike, har fremmedfrykten blitt stueren. I Norge strammes en allerede beinhard rødgrønn asylpolitikk inn enda mer, ja så mye at det til tider vanskeliggjør integrering. På et lite år er det blitt stuerent å teppelegge facebook med såkalte fakta som alt for ofte skjærer hele folkegrupper over en kam. Kanskje ikke så overraskende at ultranasjonalister fra spesielt øst europa kjenner seg fri til å slippe seg løs under fotball em? 

Det som er overraskende og urovekkende er at opinionen stilletidende godtar at vi stenger av Europa på bekostning av tusenvis av flyktninger som dør i det de stanger hodet i den europeiske døra. Det er over 20 år siden at vi finner så få ankomster av flyktninger til Norge. Det feires som ansvarlig politikk, men glemmer at vi dermed ikke hjelper flyktninger fra forferdelig krig og nød. Vi svikter dem i jubelrus over at vi er så flinke til å stenge grensene. 

De færreste av dem som klarte å nå oss har hatt det «fryktelig» nok og sendes bestemt ut igjen. Igjen til jubel fra det som virker som et samlet Norge. Hvor lenge kan et verdibasert og raust folk tåle denne urett som begåes i det norske navn? Hvor lenge skal vi tåle at folk går stadig lenger i sin hets av de fremmede? Det som tidligere var utenkelig å si, ropes nå ut i alle fora! De samme brutte barrierer og den samme taushet fra folk flest endte med at jødene ble forsøkt utryddet. I det stilletiende ligger et enormt alvor! Vil vi virkelig det?

Illustrasjonsbilde fra russisk liga, fra Reuters

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s