Integrering og asyl

Kan virkelig hijab’en true norsk kultur og kristen religion? 

Jeg ser ingen problemer med at noen kvinner i Norge bruker Hijab. Så lenge det er frivillig, så er det vanskelig å se noe tungtveiende problem. Det hindrer ikke identifisering. Det finnes ingen sikkerhetsrisiko. Det er faktisk vakkert. Hvorfor skulle det true noen og hvor skakkjørt er norsk kultur om den skulle bli truet av et hodeplagg? 

Det er tankevekkende når folk spyr ut en miks av alle mulige og umulige grunner for å bære hijab og tenker at de vet bedre enn svært oppegående og selvstendige kvinner som Stavangers Sahfana Ali. Hun er en modig kvinne og hadde aldri gått med på noe kvinneundertrykkende! Som politikere kjemper hun stadig for det motsatte. Mye av det hun er utsatt for etter å ha kombinert bunad med hijab, er uakseptabelt og urovekkende.

 Gledelig derfor at så mange tar til motmæle mot alle netthetserne som ofte ikke har annet argument enn hat. Hvor usikre man er når et klesplagg setter en så ut at alle ens egne kulturelle og moralske verdier settes på sidelinja. Selv et plagg som er gitt religiøs betydning kan på ingen måte utfordre en majoritets religion eller kultur. Og om det er tilfelle så ligger problemet i så fall i majoritetens mangelfulle selvfølelse og ikke hos de få som velger annerledes. 

Hva sier det om den kristne Gud om et hodeplagg skulle bli en trussel? Hva sier det om årtusen gammel norsk kultur om den vippes så lett av pinnen? Er det mulig at norsk kultur og religion har gått tapt for lengst for flere av disse netthaterne? Er det egentlig et uttrykk for at de har fjernet seg fra vår kristne kulturarv? Deres retorikk og ordbruk, deres menneskesyn og verdier er ikke verken typisk norsk eller kristent, heller ikke humant eller respektfullt. 

Samtidig er Hijab bruken begrenset. Da vi hadde nesten 1000 nye landsmenn på festkonsert med Stavanger Symfoni Orkester, brukte nesten ingen hodeplagg. På byens ungdomskoler og vidergående er det begrenset utbredelse. I bygatene er det lite synlig, i Oslo noe mer. Men likevel overraskende få! Derimot viser erfaringen fra de siste ti år i Frankrike at restriksjoner og fryktbasert fokus førte til at betydelig mange flere ikledde seg hijab. Mange av dem og spesielt unge kvinner tok i bruk hodeplagget i protest mot hardkjøret som spesielt høyresiden i politikken og netthetserne stod for. Det kan Norge enda unngå. 


Selvsagt må kvinnen selv ha definisjonsmakt her. Er det brukt for å holde nede så er det storsamfunnets plikt å stille seg på siden av den undertrykte, men ikke forutsett at det er det for alle. Ikke la hat få leve fordekt i grunne argumenter hvor enkelt negative tilfeller eller bruksregler fra enkelte muslimske land blir generalisert og gjeldende for alle dem som ikke kjenner seg igjen. Ironisk nok kan alle netthaterne sørge for en hijab oppvåkning i Norge! 

Og nei, burka og hijab er ikke det samme. Burka er et id problem som et vestlig samfunn ikke så lett får til å fungere. Men hijab har ingen slike sikkerhetssider. Så hva er problemet med å kritisere hijab brukerne? Samfunnsmessig gjør all hets, alt hat og all fryktskaping den viktige integreringen stadig mer vanskelig. Derfor er det avgjørende å begrense netthetsens innflytelse ved å ikke dele videre og ikke lytte til dem. Derfor er restriksjoner viktig å unngå fordi det lett fører til økt avstand der vi hadde trengt å ta et skritt nærmere hverandre. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s