Europa

Er problemet egentlig radikale kristne?

Vg tv og etterfølgende debatt har satt fokus på baksida av det som kalles radikale kristne miljøer. Mye bra og viktig å ta tak, men midt i alt dette så er faren stor for at vi tar tak i et minimalt (og fremdeles alvorlig) problem istedenfor å ta tak i et vanvittig stort problem: alle kristne som sitter på tribunen og mer eller mindre på de som fullfører Guds oppdrag til hans kirke. 

Oppdraget om å gjøre disipler konkretiseres så fletta blåser av oss i Matt 10,7-8:

Gå og forkynn: ‘Himmelriket er kommet nær!’ Helbred syke, vekk opp døde,                                                                                      gjør spedalske rene og driv ut onde ånder! Gi som gave det dere fikk som gave.»

Her er normal kristen livet beskrevet. Mange melder seg ut av dette og radikaldebatten kan veldig fort føre til at enda flere definerer kristent livet bort fra det som definerer hva som er en kristen kirke. Ofte skjer dette første i maktesløshet, fordi vi tenker at vi skal få dette til. Men versene fra Matteus er et vitneabyrd om at Gud er overbevist om at Han er istand til å forkynne, helbrede, vekke opp døde, rense spedalske og drive ut onder ånder gjennom deg og meg. Å melde seg ut av dette sier noe om tro på en begrenset Gud og er en umelding av den kristne kirke. For det er ikke du og jeg som definerer hva kirken skal være, det er og blir Guds kirke hvor han setter dagsorden. Selv treningheten fungerer innbyrdes slik gjennom at Jesus bare gjør og sier det hans Far gjør og sier, hvor Ånden bare løfter frem det Jesus sa og gjorde og hvor Far sie rom sin sønn at «Dette er min søn, hør han» 

Problemet er altså ikke først og fremst for radikale kristne miljø, men det store hop av kristne som har altt alt annet enn Gud definere hva som er kristen kirke og kristent liv. Det er her vi er tilbake til hovedoppdraget med å gjøre alle folkeslag til etterfølgere av Jesus. Her ligger samtidig veien tilbake til en slagkraftig kirke og til et liv som tar pusten fra deg. 

Om du vil, så kall gjerne dette radikalt, men ikke meld deg ut. Det normale har vært unormalt så lenge at det fremstår radikalt, men et hverdags liv åpent for en Gud som er overbevist om at Han kan forvandle verden gjennom deg, er det Gud beskriver som utgangspunkt, normalt og hverdagslig. Bare gjennom slike disipler kan land etter land, menneske etter menneske komme i nærkontakt med en kjærlig pappa Gud. Intressant nok så har ordet radikal samme opphav som ordet rot. Det radikale vokser ut fra å være rotfestet i Jesus. Etterfølgelse handler om å si og gjør slik som Jesus gjør, disippelliv handler om å bli med på det Gud gjør i verden idag. Og ikke glem at i dette trenges hele spekteret av personlighter, introvert/ekstrovert, spontane og disiplinerte. Husk Gud er hele det femfoldige som Efeserne beskriver. I dette er detvplass for deg slik du er! 


Bilde: aftenposten.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s