Integrering og asyl

På tide med asyl innovasjon?

Norge har med hjelp av andre nærmest stengt sine grenser for asylsøkere og ankomsttallene har ikke vært så lave på svært lenge. Dette skjer når vår tids verste flyktningekatastrofe foregår for fullt. Det er om å gjøre Norge så lite attraktiv som mulig. Mye er motivert utfra å beskytte vår egen rikdom og velferd. Men er det egentlig så lurt? Kan det være at det er det motsatte vi gjør? 

Om få år er vi inne i pensjonistboomen, da andelen pensjonister er for stor for den arbeidende delen av befolkningen. Dette er en lik situasjon for de fleste vest europeiske land og nå viser det seg at vi risikerer å bli akterutseilt av bl.a Tyskland. Der settes nyankomne syrere på skolebenken så fort som mulig for å skolere det rett inn i det som vil bli sektorer med underskudd. Spesielt innefor teknologi har man laget nettverk som sikrer en god rekruttering. 

Mange asylsøkere er svært sultne på å lykkes. De har klart kunststykket å nå helt til f.eks Norge. Det er svært vanskelig å klare turen fra f.eks Afganistan eller Eritrea, kanskje via midt østen, inn i Tyrkia og gjennom stengte grenser og store hav. Er vi smarte så legger vi til rette for rekruttering inn i de sektorene vi vet vi vil ha stort underskudd i innen 5-15 år fra nå. Drøyer vi er det andre land i Europa, Canada og USA som ser mulighetene før oss. Vi kan både avhjelpe nød og sikre vår egen velstand. 

Jyllandsposten meldte nylig at «Danmark vil komme til at mangle 70.000 håndværkere og andre faglærte på arbejdsmarkedet i 2025.»

Norsk Statistisk Sentralbyrå sier i sin rapport fra 2014:


Vi bør nå som asylsyrømmen er under kontroll vurdere sterkt å hente flere kvoteflyktninger fra de landene som er verst rammet av nød og krig og så pensle dem inn på ulike fagfelt vi vet vi vil trenge folk og slå mange utfordringer sammen til nye muligheter. Nøkkelen sier alle vil bli utdannelse. Det betyr at introprogram og bruken av ventetid når asylsøknad behandles bør utnyttes målretta til språk og utdannelse. Her et utdrag fra dn.no fra hva som skjer i Tyskland med bl.a sitat av Daimler sjef Dieter Zetsche:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s