Integrering og asyl

Går jeg fri?

Vi er fremdeles i verdens historiens største flyktningekatastrofe. Syria utsettes for enda større overgrep fra flere kanter. Det er 65-70 millioner flyktninger. 3 % beveget seg inn i Europa i fjor. Så langt i år har Norge klart å stenge grensene så godt at kun 2600 asylsøkere har kunne søke asyl. Krisa i verden er verre, men jeg trenger ikke lenger å forholde meg til det. 

Overkapasiteten av asylmottakene i Norge reduseres kraftig. Trøkket fra media, folket og politikere går på at vi bruker penger til ingen nytte. Det er svært få røster som foreslår at vi nå har en sjelden mulighet til å hente kvoteflyktninger direkte fra overfylte FN leirer i Jordan og Libanon. I fjorårets flyktningekrise så var retorikken at vi ikke hjalp skikkelige flyktninger, men lykkejegere. Når vi nå har kapasitet til å hjelpe flyktninger fra de aller verste områdene så ble det stille fra alle kanter. Hvor ble det av betydelig hjelp til nærområdene når bistandsbudsjettet er omtrent som i fjor? Vi kan jo hjelpe 32 ganger flere der har asylskeptikere messet om i månedsvis. Hvorfor er de ikke i demostrasjonstog for kraftig økning av nærområdehjelp? 

Hva skylder så jeg på? Verdenssamfunnets komplekse umuligheter? At vi har noen flere arbeidsledige i oljerelatert sektor? At oljefondet faktisk har noen begrensninger? At jeg ikke kan hjelpe alle?  At regjeringen bare har økt helsebudsjettet med 9 milliarder mot de 12 de lovte? Kan de syke og eldre nok en gang brukes som argument? Min egen travelhet og det faktum at jeg klarer å bruke opp hele lønnen og vel så det? Eller er jeg rett og slett trøtt av kritikk og utidige kommentarer og trusler når jeg kjemper for mennesker i nød? 

Listen er lenger, det er bare å velge. Men går jeg fri? Er jeg fri for ansvar når vi som land lukker døra for en verden i krise? Hvordan skal jeg forklare dette til barne og oldebarn? 

Siste nytt fra IOM: 

Flyktningstrømmen over Middelhavet fortsetter til tross for at stadig flere grenser stenges. Ifølge den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM har 263 000 flyktninger kommet til Europa i år. 3176 er bekreftet døde. Kilde: nrk.no


Bilder fra nrk.no

1 reply »

  1. Jeg synes det som skjer med alle flyktninger er forferdelig. Vi burde gjøre mye mer for å avlaste leirene. Jeg er fullstendig uenig i den Norske politikken når det gjelder flyktningene. Dette vil føre til at vi miste Guds velsignelse over landet vårt. De rike landene sender også krigsmateriell til så mange land hvor det er uroligheter og krig. Dette fører til den voldsomme flyktning strømmen. Vi er alle ansvarlige for at så mange lider idag. Det er ikke mulig å bare snu seg vekk og tenke dette er ikke mitt ansvar. Taushet er også synd og er det samme som å stilltiende godta at hundretusenvis av mennesker lider, blir drept, drukner og/eller sulter ihjel. Vi tenker på 2.verdenskrig, at hadde vært idag, hadde det ikke skjedd. Vi er ikke blitt noe særlig klokkere. Må Gud få oss til å våkne opp og ta ansvar for disse lidende mennesker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s