Thoughts on the road

Om å konfrontere Kaptein Krok!

Peter Pan historien har fasinert generasjoner. Den fungerer vel så godt for voksne som for barn. La oss se litt på historien med voksenbriller. Peter lever i sitt Neverland og nekter å bli voksen. Han har fått generasjoner til å lete etter barnet i seg og kanskje mer enn noen gang før så utsetter vi alderdom på alle tenkelige måter. Mens «godt voksen grensa» før lå på 40 år har de siste tiår pushet overgangen stadig mer mot 60. Folk på 60 tallet kommer i harnisk om kommunen sender info om pleietilbud for gamle, meldte NRK her om dagen. Peter Pan’s opprør inspirerer til stadig å holde alder på avstand. Samtidig går vi lett glipp av kampen mot skyggen. Som evig barn må Peter leve uten fortid og fremtid. I det minnene får fotfeste så lærer man og vokser. Det ville betydd slutten på Peter Pans opprør. I barnefortellingen tar Peter’s kamp mot egen skygge form av den nådeløse Kaptein Krok. Peter Pan forskere hevder at Krok er skyggesiden av Peter Pan. Med voksenbrillene på, gir det mye mening. Men Peter Pan møter ikke bare seg selv i døra, han frataes muligheten til å konfrontere sin skyggeside. Hans eneste mulighet er å ta livet av Krok, noe han også gjør.

Men for oss som både har en fortid med i bagasjen og en fremtid som venter, er det annerledes. Vi har muligheten til å konfrontere våre skyggesider. Min erfaring er at jo sterkere sider man har, jo større er skyggesiden. 

Innsikt i Personlighet gir hjelp. Som ekstrovert har jeg lett for å kommunisere ut i mengden, jeg får energi med å være med folk, jeg har lett for å oppmuntre, heie på og fremstår som trivelig. Baksiden er at det er vanskelig å være alene, vanskelig å stoppe kjøret og hvile ut, vanskelig å være stille og lytte, sitte ned og ta imot. 

Som visjonær, ser jeg lett muligheter og kommuniserer lett endemålet. Jeg ser muligheter til å krysse strie elver, bringe folket inn i «det lovede land som flyter over med melk og honning». Skyggesiden er utfordringen av nøysommelig arbeid med detaljene som gjør at vi faktisk krysser elva.

Som en som møter verden med hodekunnskap, klarer jeg å fungere godt i røffe situasjoner, møte stort press, store vanskeligheter, fattigdom og all form for spenning. Jeg analyserer kjapt, trekker essensen ut av tilgjengelig info og kan på kort varsel ta action etter behov. Skyggesiden er forholdet til følelser, både egne og andres. Dt er vanskelig å stoppe opp nok til å oppdage at følelser tar meg, det er vanskelig å skjelne følelser fra hverandre og gjenkjenne dem. I umoden utgave av meg selv har mennesker verdi hvis de er nyttige. 

Som fleksibel, skal det mye til å ta meg på senga. Jeg kan snu meg rundt når det trenges. Skyggesiden er behovet for struktur, orden og disiplin. 

Mens Peter Pan dreper sin egen skygge, så er det for oss med fremtid foran oss en mulighet til vekst, når vi utfordrer oss selv på baksiden av medaljen. Det er når vi jobbe inn på det underutvikla i oss at vi modnes, blir bedre ledere og bedre mennesker. 

14. november arrangerer IMI Kirken igjen kurs i personlighetskurset Myers Briggs. Her ser du hvordan du kan få det med deg! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s