IMI Kirken

IMI Kirken tar i bruk papirløs arbeidskraft

Hvorfor? Her ser du pressemeldingen som ble sendt ut idag:

Pressemelding: IMI-kirken tar i bruk papirløs arbeidskraft

Situasjonen for mange av de ureturnerbare asylsøkerne er ikke holdbar. Mange har vært i Norge i 5 år, gjerne 10 år og noen i opptil 20 år. Flesteparten kommer fra diktaturstatene Etiopia og Eritrea. Som et ledd i å skremme dem ut av Norge har ulike regjeringer strammet skruene hardere og hardere. For mindre enn 60 kroner dagen skal de nå overleve. Dette beløpet er tenkt å inkludere mat, klær, medisiner, toalettartikler og andre nødvendigheter. De får ikke lov å arbeide. De har ikke engang krav på helsehjelp, med mindre situasjonen er akutt og livstruende. Konsekvensen er at mange blir syke. Noen av de manglende pengene til mat. Men mest av alt av den håpløse situasjonen de befinner seg i. Ved å gjenta budskapet om at «Du er uønsket» sterkere og sterkere og oftere og oftere og på stadig nye måter, brytes menneskene psykisk ned. Erfaringen viser at det ikke bidrar til, men er til hinder for, frivillige returer. Men verst er de menneskelige konsekvensene. 

Utlendingsloven er laget for å regulere disse menneskenes plikter og rettigheter. Myndighetspraksis har imidlertid utviklet seg så langt i negativ retning at det er behov for rettslig avklaring av praksisen med å hindre dem arbeid og helsehjelp. I tillegg er både grunnlov og menneskerettslov høyst relevante. 

Bedriftseier Arne Viste har forsøkt å bringe saken om rett til arbeid for de ureturnerbare inn for domstolene. Etter at stevning av justisdepartementet ble avvist av domstolene, har han ansatt flere ureturnerbare i sitt firma Plog AS. Alt skjer i full åpenhet overfor skattevesen, politi, utlendingsmyndighet og påtalemyndighet. Mye av papirene er også offentliggjort på http://www.dyktige.no. Han ønsker ikke selv dømme i saken, men ønsker at lovfortolkningen skal gjøres av domstolene, ikke bare forvaltningen. Sentralt i dette er Grunnlovens §110 «Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring». Statens rolle i et demokrati skal være å bygge opp menneskene, ikke å bryte dem ned. 

Da bemanningsbyrået Plog AS med leder Arne Viste tok kontakt om en av hans ansatte kunne ha IMI-kirken som arbeidssted var det viktig for menigheten å si ja til dette. Vi opplever at de menneskelige kostnadene for de lengeventende asylsøkerne er alt for store, og vil på denne måten bidra til en rettslig avklaring av om de er umenneskelige eller nedverdigende. Som samfunn kan vi ikke lenger tyne denne gruppen mennesker. Enten må vi rydde opp gjennom et amnesti eller så må vi gi mulighet til et verdig liv som inkluderer arbeid og helsehjelp inntil en opprydding er gjennomførbar. Vi har kjennskap til folk som har sittet nærmere 20 år på vent. Tiden er overmoden for å gjøre noe med dette.  

Vår nye medarbeider  leies ut fra Plog AS til IMI-kirken. Hun har selv ventet 18 år. Bidro tidligere med skatt til Norge, bodde i egen leilighet. Da skattekortnekten ble innført i 2011 måtte hun flytte på mottak og bli en byrde for Norge. Hun har sin første arbeidsdag den 1. Februar Vi inviterer pressen til intervju og belysning av denne saken fortløpende etter ønske.

Med hilsen IMI-kirken ved hovedpastorene

Egil Elling Ellingsen og Martin Cave

For intervjuer og koordinering av dette kontakt Terje Høyland

terje@imikirken.no 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s