Agenda1

Derfor sliter kirka i Kambodsja: 

Agenda1 i Kambodsja har et hårete mål. Vi vil intet mindre enn å forvandle kirken i Kambodsja. Men det er et krevende prosjekt, skriver Steve Bruns fra Kambodsja: 

Hvorfor? Undersøkelser slår fast at kirken i Kambodsja allerede er en av de raskeste voksende kirkene i verden. Vi møter ofte sterke vitnesbyrd om mange frelste, for ikke å snakke om helbredelser, tegn og under.

Men kirken har også kjempe utfordringer, og kanskje de største kommer innenfra.

De fleste kristne i landet har adoptert en forståelse om hva kirken er og hvordan den fungerer fra misjonærer fra vesten og Korea. De tror at for å ha en menighet, må man ha et kirkehus og en pastor. Da er deres oppgave å evangelisere og få de nyfrelste til å gå i kirken. Slik ser jo de fleste menigheter i verden ut. Problemet er at en slik kirkemodell ikke er bærekraftig i Kambodsja. Det fungerer heller ikke særlig bra lenger i vesten, der kirkene opplever katastrofale medlemsnedgang.

Den rådende kirkemodellen i Kambodsja er totalt avhengig av utenlandsk støtte. En fremtredende kirkeleder her påstår at det ikke finnes ett gudshus i landet som er bygd med kambodsjanske midler. En stor andel av menighetene mottar også utenlandsk støtte til pastorens lønn og driften av menigheten. Resultat? Passive medlemmer som forventer at kirken skal møte deres behov og pastorer som er overarbeidet og mismodige.

Hva kan vi gjøre med dette? 

Agenda1 har som mål å gi menighetsledere et nytt mindset og verktøy de kan bruke for å bygge misjonale menigheter. Hovedfokus er på å gjøre disipler som gjør disipler. Det var jo det Jesus ba oss om å gjøre i misjonsbefalingen (Mt 28,18-20). Men det er ikke lett, folkens! I alle fall å endre et mindset som sitter veldig dypt.

 Derfor inviterer vi lederne inn i en prosess som varer over flere år. Vi kjørte en prosess over fire år i hovedstaden med enkelte menigheter fra hver provins og er nå i gang med å ta Agenda1 ut til provinsene sammen med disse menigheter.

Nå er vi ferdig med de to første årene i to provinser og vi kan begynne å måle resultatene. Noen menigheter, de mer ressurssterke, tar det raskt. De skifter fokus til disippelgjøring og ser stor framskritt. Andre sliter med dette. Gamle vaner og bilder sitter veldig dypt. Men det er håp her også. Alle har fått tak i verktøy for disippelgjøring og de fleste bruker dem. Og selv om vi skulle gjerne sett raskere utvikling, må vi huske at det tar tid å endre mindset og kultur.

Det var jo det Jesus ba oss om å gjøre i misjonsbefalingen (Mt 28,18-20). Når vi gjør disipler, kan alle delta, ikke bare pastoren. Og fokuset blir på mennesker og relasjoner, ikke bygninger og aktiviteter. Og det er gratis å gjøre disipler! Men dette er ikke lett, folkens! I alle fall å endre et mindset som sitter veldig dypt

Så vi kjører på. Vi tar med oss de som har kommet lengst til neste fase og vi kjører en runde til på Fase 1 med de andre. Samtidig sprer vi Agenda1 til enda flere provinser, seks i løpet av sommeren. Og enda flere står i kø. Det som er utfordrende med hårete mål er at det kan ta lang tid å oppnå dem. Men det gir oss noe å kjempe for! En forvandlet kirke som leder sin egen varig vekst.


Illusrrasjonsbilde fra kirke i det fri. Foto: Terje Høyland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s