Cambodia

Morten utfordrer tradisjonen!

Over tid i alle typer organisasjoner så settes det mønster som blir til vane og selvfølgelighet. Ikke alle disse tradisjonene er så absolutte som vi får inntrykk av og noen ganger så begrensende at de trenger nytenking. I misjonstekningen er f.eks tanken om at en menighet trenger hus å samles i en slik begrensende tradisjon. Fra vestens kalde strøk har vi overført dette til varme strøk og det er blitt til en av de største hindringene for vekkelse. Også i den vestlige del av verden har kirkebygg fokus ført til en ‘kom til oss holdning’ fremfor at kirka flyttes ut i folks hverdagsliv.

En liknende begrensing er tanken om at jobb i kirka må finansieres fra kirka selv. Selv i menigheter med høy givertjeneste så blir dette før eller siden en faktor som stopper oss i å forvalte og forøke det Gud leder oss inn. Å sammenholde betalt stab med høy frivillighet er et svært viktig fokus, men i IMI Internasjonal har vi erfart at vi også trenger noe mer.

Det vi nå åpner opp for og utforsker sammen med vår nyansatte Morten Berge tror vi er begynnelsen på noe nytt. Morten er fra 1. Aug med i staben finansiert fra hans egen jobbing. Hans 60% lønnet arbeid finansierer hans engasjement i IMI Internasjonal. Vi tror mange andre vil kunne realiserer sine drømmer med en slik modell og vi tror at kristne organisasjoner vil kunne gå inn i det som de til nå ikke har hatt kapasitet til.

Dette er oppsiktsvekkende, men langt fra nytt. Hauge bevegelsen hadde mange sentrale ledere som jobbet gård 2/3 av året og gav 1/3 av året til å følge opp og plante nye fellesskap som forandret Norge sosialt og åndelig.

Paulus er en viktig modell. Hans metode ble hetende teltmaker misjon i ettertid. Navnet kommer fra at Paulus laget seil o.l. for å finansierer sin misjon til hele den da kjente verden. Men begrunnelsen til Paulus er langt mer enn en økonomisk løsning:

1. Paulus visket ut den kunstige skillelinjen mellom jobb i kirke og i samfunnet

Kol 3,17 forstått i dette lyset vokser i betydning: «Og la alt dere sier og gjør, skje i Herren Jesu navn, med takk til Gud, vår Far, ved ham.» Å se jobb i samfunn og i kirke som en helhet har blitt viktig i det vi nå utvikler. Samfunnsbygging er et mål for oss som kirke, på lik linje med misjons oppdrag. Godhet har egenverdi. Å jobbe kirkelig kun når jeg har kirkehatten på meg er et kunstig skille. Paulus utfordrer oss til å la hele livet være en gudstjeneste.

2. Paulus modellerte tjenende lederskap ved å være selv finansiert

Ap.gj 20,33-35 er en del av avskjedstalen til kirkelederne i området rundt byen Efesos: «Jeg har aldri vært ute etter sølv eller gull eller klær fra noen. Dere vet selv at disse hendene har skaffet meg og medarbeiderne mine det vi trengte. Alltid har jeg holdt fram for dere at vi må arbeide på denne måten og ta oss av de svake. Husk de ordene Herren Jesus selv sa: ‘Det er saligere å gi enn å få.»

Vårt lederskap er til for å løfte andre opp slik at de lykkes. At vi i Kambodsja har dekket våre egne utgifter og samtidig ikke bygger vår egen organisasjon, vekker oppsikt. Vi reiser langt og ofte, vi legger ned våre egne liv for at de skal lykkes. Men dere er jo ikke fra vårt kirkesamfunn? Det er ikke viktig for oss. Vi tror vi er familie og når et medlem i familien får mer lønn, blir hele familien rikere. Slik også i kirka når de lykkes og vokser, har hele Guds familie vekst. At vi selv bærer våre utgifter demonstrerer tjenende lederskap mye mer enn årevis med lederundervisning

Ut fra dette vokser også frem spørsmål rundt troverdighet og evne til å identifisere seg med dem man leder

3. Paulus gir billig modell til etterfølgerne

Det er et tilbakevendene problem at ledere kopierer det de ser vi vestlig gjør, mer enn hva vi sier. Med vårt eget fokus på kirkebygg, høye stabslønninger og andre ta hånd om vår lønn, så kopieres dette inn i fattige kirker. Da ødelegges muligheten for kirkevekst. Vi ser det i Kambodsja når pastorer med 25 på gudstjeneste inngår avtaler med utenlandske organisasjoner for bygging av store kirker. Vi ser det i kristne med kall til evangelisering som ikke ser løsning før noen har gitt dem moped. Paulus sin finasieringsmodell skaper ikke begrensinger, men gir både nødvendig inntekt og kontakt med folk flest.

Vårt privilegie i IMI Internasjonal er at vi har tilgang til enormt mye spennende prosjekt, som vil trenge dyktige ledere. Vi tar gjerne en prat om du kunne tenke deg å se på en løsning a la Paulus og Morten. Du når oss på terje@imikirken.no

Bilde: Morten Berge

Kilde: Vi er ikke kalt til å være orginale, men effektive. Her er en av de som vi har lært fra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s