Cambodia

Kan Åndefestival stoppe Lederseminaret?

Pchum Ben er en fjorten dagers åndefestival som i år avsluttes med 3 offentlige fridager akkurat når vi har planlagt Lederseminaret. Slike festivaler paralyserer ofte samfunnet og vi disktuterte om vi skulle flytte Lederseminaret. Men etter å ha konsultert fylkeslederne, så bestemte vi oss for å prøve. Men vil folk komme eller er alle bortreist eller opptatt?

Pchum Ben er festivalen hvor man ofrer til forfedrene slik at de er blidgjorte og holder seg i ro. Her sies det at helvetes porter åpnes og åndene slippes ut. Da ofres det også for å sikre seg mot at disse gjør skader. Tidlig om morgenen kan du se køer av hvitkledte khmer som går til munkene med matoffer. Disse blir enten gitt til templet eller til munkene. Munkene synger velsignelsessanger over de fremmøtte.

Kristne deltar ikke i disse serimoniene. Jesus er jo sterkere enn alle verdens ånder til sammen. Nye kristne trenes i hvordan forklare dette på en respektfull måte overfor familien. Mange kristne reiser likevel hjem for å ære relasjonen til storfamilien, men blir ikke med i templet (pagoda). I noen tilfeller presses de til å delta. Da rister de røkelsespinnene, men ber til Jesus isteden. Det er spesielt eldste sønn som er under press. I familier der man har høytbinnslag av kinesisk opphav er det ofte mye strengere. Noen kristne kastes ut av sine familier om de nekter. De kristne fellesskapene er flinke til å rådgi og hjelpe dem som kommer under krysspress. Et liknende krysspress oppstår når det er bryllup eller begravelse i familien.

Første dagen gikk veldig bra. Det var heller mer folk denne gangen enn til vanlig:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s